2014 m. Lietuvos mergaičių mažojo futbolo 5×5 čempionatų finalai

zalgiris-ainiaiVasario 28 dieną Ukmergės rajone Šventupės kaimelyje vyko mergaičių gimusių 2001 metais Lietuvos mažojo futbolo čempionato finalas. Jame dalyvavo šešios komandos: Ukmergės SC, Jonavos KKSC-„Eos-Aušra“, Vilniaus FM, Marijampolės FC „Sūduva“, Gargždų „Banga“ ir Zarasų Sporto Centro Dusetų „Ainių“- MFA “Žalgirio“ komanda.
Komandos suskirstytos į du pogrupius. Burtai lėmė, kad pogrupyje Dusetų mergaitėms teko Jonavos KKSC-„Eos-Aušra“ ir Marijampolės FC „Sūduva“.
Pirmosios rungtynės įvyko tarp Marijampolės FC „Sūduva“ir dusetiškių. Visas varžybas vyko apylygė kova, bet mūsų mergaitės realizavo progas, o varžovės ne, tad laimėjome 4:2. Kiek pailsėję susirungėme su Jonavos KKSC-„Eos-Aušra“ komandos futbolininkėmis. Varžovės dar buvo nežaidusios, o mūsiškės dėl techninių nesklandumų pirmas rungtynes žaidė be keitimo. Nuovargis net neleido pasipriešinti, be to jonaviškės žaidė stipriau. Pralaimėjome 9:2. Finale dėl trečiosios vietos susitikom su Vilniaus FM mergaitėmis. Varžybose iki finalų buvome jas nugalėję ir dabar laukė revanšas. Rungtynės vyko permainingai – įmušė varžovės, tada mes išlyginom, paskui persvėrėm rezultatą. Taip baigėsi 1 kėlinys. Antrame daugiau atakavome, bet įvarčių niekaip nesugebėjom pelnyti, o varžovės besibaigiant kėliniui išlygino rezultatą. Teko žaisti pratesimą du kėlinukus po 5 minutes. Nors atakavome daug ir grėsmingai, tačiau įvarčių taip ir nebuvo. Baudinių serija. Iš 8 smūgiuotų kamuolių įmušėme tik pirmą ir paskutinį. To pakako laimėti trečiąją vietą, nes vilnietės įmušė tik vieną. Abiejų komandų mergaitės nebuvo pasiruošusios mušti baudinius ir daugelis smūgių skriejo pro šalį, po kelis sulaikė abi vartininkės. Finale dėl pirmosios vietos Jonavos KKSC-„Eos-Aušra“ nugalėjo šeimininkes Ukmergės SC sportininkes. Mūsų komandoj geriausiai pasirodė Goda Urbonavičiūtė pelniusi reikalingiausius įvarčius ir atlaikiusi varžovių atakas, bei vartininkė Karolina Kolesnikovaitė, vis užtikrinčiau užimanti savąją poziciją. Šaunuolės.
Taip pat Šventupėje kovo 15 dieną įvyko mergaičių gimusių 1999 metais Lietuvos mažojo futbolo čempionato finalas. Nors savo komandoje neturėjome nei vienos mergaitės 99m. gimimo, vis tik tapome čempionėmis. Imant skirtingas amžiaus grupes ir pirmenybes salėje ir lauke, tai jau aštuntas kartas kai Dusetų komanda tapo Respublikos čempione.
Šį kartą į finalus susirinko 8 komandos. Pogrupiuose po 4. Mūsų pogrupyje Ukmergės SC, Gargždų „Banga“, Nemenčinės „Rūta“ ir Zarasų Sporto Centro Dusetų „Ainių“-MFA“Žalgirio“ komanda.
Pirmos rungtynės su „Banga“ iš Gargždų. Galvojau, kad pasipriešinimo nesulauksim, bet stipriai klydau. Tai buvo kone sunkiausios dienos rungtynės, per jas įmušėm mažiausiai įvarčių. Varžovės visos buvo tvirtai sudėtos, aukštos ir žaidė ganėtinai grubiai. Vargte išvargom pergalę 4:2.
Iškart po šių rungtynių laukė kitos – su Nemenčinės „Rūta“. Pagrindinėm žaidėjom leidau pailsėti ir iškart praleidom įvartį. Brt tai buvo vienintelis į mūsų vartus kritęs įvartis. Mūsų komanda atsakė septyniais ir nesunkiai nugalėjo 7:1. Per šias rungtynes daugiau žaidė mažiau patyrusios žaidėjos. Pagrindines vis taupėm.
Po ilgesnės pertraukos paskutinėse pogrupio varžybose susitikom „amžinas“ varžoves – Ukmergės SC mergaites. Pastarosiom, norint pakovoti dėl medalių, žūtbūt reikėjo pergalės, nes visų nuostabai jos pralošė Gargždų „Bangos“ merginoms 1:2. Su Ukmergės komanda visuomet sunku žaisti, įtampa tvyro iki paskutinių sekundžių, rezultatas būna minimalus. Bet šį kartą taip buvo neilgai – jau po kelių minučių krito pirmieji įvarčiai į ukmergiškių vartus. Tiesa į pirmąjį mūsų, jos taip pat greitai atsakė savu. Bet greitos ir gražios atakos, trumpi perdavimai, puikus komandinis žaidimas turėjo lemiamos įtakos rungtynių, baigčiai – 9:2 „Ainių-Žalgirio“ naudai.
Finale dėl trčiosios vietos susitiko Gargždų „Banga“ ir kitam pogrupyje antrą vietą užėmusi Alytaus SC komanda. Alytiškės vis pirmavo , o gargždiškės vijosi, bet sveikatos neužteko ir Alytaus merginos šventė pergalę 4:3.
Finale dėl čempionių vardo susirungėme su Jonavos KKSC-„Eos-Aušra“. Labai tikėjau savo mergaitėm, bet jaudulio atsikratyti nesisekė. Gana greitai dusetiškės pelnė pirmąjį įvartį, bet per minutę jonaviškės išlygino rezultatą. Šiose rungtynėse mes vis pirmavome, o jonaviškės vis vijosi, labai greitai atsilošdamos. Dviejų įvarčių skirtumu atitrūkome tik antro kėlinio viduryje 5:3. Tada lyg ir palaužėme varžoves pridėdami dar tris įvarčius, o jos atsakė tik vienu. Laimėjome finalą 8:4 tik didelių pastangų dėka, beveik visą laiką aikštelėje laikydami stipriausias komandos žaidėjas. Gerai, kad jas galėjome patausoti per pogrupio varžybas, o Jonavos komandai pritrūko jėgų.
Penktoje vietoje liko Ukmergės SC nugalėję Marijampolės FC „Sūduva“ 7:0. Septintos liko Kauno futbolininkės 1:0 nugalėjusios Nemenčinės „Rūtą“.
Per tris rungtynes pelnėme 28 įvarčius. Juos mušė Dusetų mergaitės Liucija Vaitukaitytė, Levita Špūraitė, Goda Urbonavičiūtė, Miglė Sribikaitė, Dovilė Morkūnaitė ir Erika Busevičiūtė. Liucija pripažinta geriausia komandos žaidėja, vilnietė Gabija Gedgaudaitė pripažinta geriausia turnyro gynėja. Šį kartą norisi pagirti Miglę Sribikaitę, kuri būdama ženkliai jaunesnė ir mažesnė žaidė ryžtingai ir ženkliai prisidėjo prie teigiamo komandos rezultato.
Valio mažosioms Lietuvos čempionėms. Sveikinu visas žaidėjas ir jų tėvelius.

Rimas Vaitukaitis